انواع فیلتر سرنگی و نحوه انتخاب آنها
فیلتراسیون یکی از روش های مورد استفاده جهت خالص سازی حلال های آزمایشگاهی است. در این روش از نوعی فیلتر یکبار مصرف استفاده میشود که اصطلاحا فیلتر سرنگی یا غشایی نامیده میشود. با استفاده از فیلترهای سرنگی، آلاینده ها به جای اینکه از بین بروند، از نمونه جدا میشوند.
همچنین این فیلترها جهت جداسازی ذرات ناخالصی از حلالهای مورد استفاده در دستگاههای HPLC به کار گرفته میشوند تا از آسیب به این دستگاه های حساس جلوگیری شود. هرچه سایز منافذ فیلتر غشایی کوچکتر باشد، ذرات بیشتری را جدا میکند. منافذ این فیلترها میتواند به کوچکی 0.01 میکرون باشد که قادر است ویروسها را فیلتر کند، هرچند برخی پروتئینهای کوچک همچنان میتوانند از آن عبور کنند.
چگونه فیلتر سرنگی مناسب انتخاب کنیم؟
فیلتر سرنگی یا فیلتر سرسرنگی انواع مختلفی دارند که جنس آنها باید باتوجه به ماهیت ماده شیمیایی انتخاب شود.
PTFE: از ویژگی های این نوع فیلترها آب گریز بودن، مقاومت در برابر حلال ها و چسبندگی پروتئین بالا است. فیلترهای PTFE مناسب محیط های غیر آبی، حلالهای آلی، اسیدها و همچنین فیلتر و گاززدایی در کروماتوگرافی هستند.
PVDF: این نوع فیلتر آبدوست، مقاوم در برابر حلالها و دارای چسبندگی پروتئین بالا است. فیلتر PVDF مناسب محیطهای آبی و بیشتر حلالهای آلی، فیلتراسیون عمومی نمونه های بیولوژیکی، محیطهای کشت سلولی، بافرها، اسیدها و آنالیز پروتئین است.
MCE: این نوع فیلتر آبدوست بوده و دارای چسبندگی پروتئین بالا و مقاومت پایین در برابر حلالها است. فیلتر MCE برای نمونه های آبی و فیلتراسیون آلودگی پروتئینی مناسب است.
GHP: قیمت هر عدد 50000 تومان
(در حال حاضر موجود نمی باشد)
Universal Syringe Filter: نوع دیگر فیلترهای سرنگی، فیلترهای چندمنظوره هستند که برای فیلتراسیون کلی محلولها اعم از آبی و غیر آبی میتوانند مورد استفاده قرار گیرند. در صورتی که از نوع محلول خود مطلع نیستید میتوانید از این محصول استفاده کنید. این محصول استریل نیست و به همین صورتی که در عکس مشاهده میکنید به فروش میرسد. در حال حاضر تنها از برند Waters امریکا تعداد محدودی از این نوع فیلتر موجود است.
اندازه منافذ (پورسایز)
اندازه منافذ فیلتر (pore size) که به میکرون بیان میشود، باید با توجه به قطر ذراتی که جهت فیلتر شدن مدنظر است تعیین شود. رایجترین فیلترهای غشایی، فیلترهای سایز 0.22 و 0.45 میکرومتر هستند.
به طور کلی فیلترهای 0.45 میکرون، جهت جداسازی ذرات بزرگتر از 3 میکرون از نمونه ها و حلالهای فاز متحرک و فیلترهای 0.22 میکرون جهت جداسازی ذرات کوچکتر از 3 میکرون و استریلازیسیون (جداسازی باکتریها) استفاده میشوند.
ویژگی دیگری که هنگام انتخاب فیلتر سرنگ مناسب باید مورد توجه قرار گیرد، قطر خارجی فیلتر است که باید متناسب با حجم نمونه انتخاب شود. در جدول زیر سایز مناسب فیلتر با توجه به حجم نمونه را مشاهده میکنید:
حجم نمونه | کمتر از 100 میلی لیتر | کمتر از 10 میلی لیتر | کمتر از 1 میلی لیتر |
قطر خارجی فیلتر | 25 میلیمتر | 13 میلیمتر | 4 میلیمتر |
طرز استفاده از فیلتر سرنگی:
- ماده را درون سرنگ بکشید
- فیلتر را با حرکت پبچشی روی سرنگ محکم کنید
- سرنگ را به صورت عمودی نگه دارید تا غشای فیلتر به طور یکسان به نمونه آغشته شود
- پیستون سرنگ را به آرامی فشار دهید تا ماده از فیلتر عبور کند
- فیلتر را عوض کرده و مراحل بالا را برای ماده بعدی تکرار کنید
در فیلم زیر میتوانید مراحل استفاده را مشاهده نمایید.